Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Olivia Gontsjarova Sibanna

Geboren:        August 20, 2020
Kleur:              Black tabby spotted met wit
Stamboom:    klik hier
Fotoalbum:    klik hier

Gezondheid:
– is in 2022 gescreend op PKD en HCM door een echografist aangesloten bij het Collegium Cardiologicum en pawpeds;
– beide ouders zijn onderzocht op diverse erfelijke aandoeningen met goede resultaten;
– is in 2022 onderzocht op FIV en FeLV met bloedonderzoek door een dierenarts;
– bloedgroep: A


Olivia is bij ons geboren. Olivia komt uit een voor mij dierbare bloedlijn. Ze is de enige nakomeling van onze Bubastis Natalija Gontjarova, waar onze cattery in 2005 mee begon. Francis van cattery Moya Dorogaya heeft dit mogelijk gemaakt voor ons, door haar vader Odin uit Amerika te importeren. Daarmee heeft ze zowel onze poezenlijn terug gehaald naar Nederland, als gezorgd voor een mooie genetische aanvulling uit Amerika.

Links is Natalija in haar jongere jaren, op een kattenshow waar ze een ‘best of best’ prijs won van tientallen siberische katten. Dit was een uitzondering, want wij showen onze katten nauwelijks. Nu is ze een oudere siberische poes van 17 jaar oud, die door omstandigheden helaas niet bij ons kon blijven wonen. Ze boft waar ze nu woont, samen met haar halfzus en nog een kat. Natalija is voor mij een siberische poes met een bijzonder karakter. Zacht naar mensen, duidelijk en eerlijk naar andere katten. Majestueus in verschijning. Een kat waar ik echt een sterke band mee had. Zoals u misschien merkt, een poes die veel indruk op me gemaakt heeft. Bij haar is mijn liefde voor dit ras ontstaan.

 

 

 

 

Terug naar Olivia. Ze is de achter-achterkleindochter van Natalija. En de achterkleindochter van Luisa, die een dochter van Natalija is. Luisa is ondertussen dertien jaar en woont bij ons in de cattery. We fokken niet meer met Luisa. Wel genieten we van haar aanwezigheid.

Luisa

 

Eigenlijk zijn er nog veel meer bijzondere katten achter de bloedlijnen van onze Olivia. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Geroy, een rode stoere gespierde kater met prachtige ogen uit Sint Petersburg. Geroy is een kater die we goed kennen en die van een vertrouwde fokker komt. Ook denk ik aan de grote kater Cica Yuri Zhenikhovich die de Amerikaanse opa van Olivia is. Yuri heeft een volledige traditionele stamboom met mooie oude authentieke Russische lijnen achter zich. Odin, zijn zoon (kleinzoon van Geroy en Luisa), is van Amerika naar Nederland verhuisd en was spaarzaam met zijn geslaagde dekkingen. Olivia komt uit het enige nest dat hij heeft gegeven. Dat was samen met onze Nika, die ook in onze cattery woont. Via Nika, haar vader, zien we ‘onze’ Maksim Dar’inskij in de stamboom. Hij was onze eerst volle foundation kat afkomstig uit Dar’ino (omgeving Moskou). En natuurlijk mogen we SHCHebetunia (moeder van Nika) niet vergeten, die nieuw bloed uit Kalingrad in onze cattery bracht. Zij heeft oude lijnen achter zich, die totaal niet verwant zijn aan de meeste siberische katten.

Alle siberen die hierboven genoemd staan, zijn door een specialist onderzocht op PKD, CIN en HCM. De meeste van hen meerdere keren, tot op oudere leeftijd.

Geroy-Fram Fialka
Sibirzapada Odin
   
Maksim Dar’inskij SHCHEbetunia Serenkij Bochok
   

Olivia is een kleinere poes, met in de winter een compacte volle vacht en kraag en in de zomer een halflange kortere vacht. Zoals het hoort bij een sibeer. Ze is in karakter nog als een kitten: speels, een ‘spring in het veld’, en vaak in voor een korte knuffel. Rustig op schoot, daar heeft ze het geduld niet voor. Want als ze echt moe is geworden, slaapt ze het liefste bovenin de grote plafondkrabpaal met haar moeder Nika.

Olivia is een traditionele poes. Dit houdt in dat ze genetisch grote gelijkenissen vertoont met de siberische katten zoals zij in Siberië leefden voordat het ras werd erkend en een papieren stamboek werd opgebouwd vanaf eind jaren ’80 en beging jaren ’90. Dit betekent daarmee ook dat ze nauwelijks invloeden heeft van de neva masquerade. De neva masquerade is de colour point variant die afkomstig is van andere colourpoint rassen, ook bekend als het zusterras van de siberische kat. Het colour point gen is een recessief gen dat ooit door een spontane mutatie is ontstaan, en daarna door mensen selectief in verschillende rassen is gefokt. De siberische kat is één van die rassen. De inbreng van de colour point in het ras levert internationaal veel discussie op tussen fokkers, omdat de siberische kat jarenlang als natuurras werd neergezet. Inmiddels weten we dat we met de inbreng van de vele colourpint katten in het ras moeten spreken over een cultuurras. In Nederland fokken bijna alle fokkers met traditionale bloedlijnen en gangbare bloedlijnen door elkaar, en dat is op zich ook geen probleem. Dit kan helpen om inteelt laag te houden, en levert mooie kleuren en varianten op.

Olivia is het fokresultaat van jarenlang intensief stamboomonderzoek, waarbij gezondheid en later ook de siberische afkomst (voormalig USSR) leidend zijn geweest. Gezondheid is altijd een van onze belangrijkste speerpunten geweest. De siberische afkomstig (dus niet de herkomst!) is toch het sprookje waar ik ooit in geloofde toen ik met dit ras begon te fokken in 2005, en wat we met Olivia een beetje waar hebben gemaakt. Misschien dat haar afkomstig maakt dat ze zo lang jeugdig blijft, en wat kleiner is. Seksuele dimorfie is immers een veel voorkomend verschijnsel in de natuur.

Wij hopen dat meer fokkers zich zullen richten op de fok van siberische katten die hun roots hebben in Siberië. Alleen op die manier kunnen we deze zeldzame bloedlijnen behouden, die sterke gelijkenissen vertonen met de Siberische buitenkatten. Samen bereiken we meer.