Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Sophie Gontsjarova Sibanna

Geboren:        April 20, 2023
Kleur:              Red tabby blotched met wit
Stamboom:    klik hier
Fotoalbum:    klik hier

Gezondheid:
– inteeltcoëfficiënt over tien generaties: 0,18%;
– is in 2024 gescreend op PKD en HCM door een echografist aangesloten bij Pawpeds;
– beide ouders zijn onderzocht op diverse erfelijke aandoeningen met goede resultaten;
– is in 2024 onderzocht op FIV en FeLV met bloedonderzoek door een dierenarts;
– bloedgroep: A (zonder b-allel);
– DNA is in 2023 door Laboklin onderzocht op alle mogelijk te onderzoeken aandoeningen; alle resultaten waren goed.


Sophie is bij ons geboren. Haar bijnaam is ‘Softie’. Ze is dochter van onze lieve kleine knappe Olivia, die op haar beurt voortkomt uit een mooie mix van gezonde en goed geteste bloedlijnen uit onze cattery. Haar vader is de grote lieve rode Tayozhny-Kray Rizo uit het verre Krasnoyarsk. Rizo heeft bloedlijnen achter zich die we nog maar weinig zien in Europa, doordat het niet makkelijk is om een kat van zo ver uit Rusland te importeren (en andersom ook niet). Hij heeft een lange reis naar Nederland gehad. Wij boften dat ons een nestje en een dochter van hem is gegund door haar twee co-owners (Merel en Ellen).

Sophie is de jongste van onze drie poezen. Ze is aanhankelijk als haar vader Rizo. Ze kan langs je benen vleien, tegen je kletsen en naar je toe sprinten met haar staart omhoog voor een knuffel. En toch kan ze ook een tikje verlegen zijn, zoals haar lieve moeder Olivia dat soms ook is. Ik weet niet of ‘verlegen’ het goede woord is. Maar dan merk je bijvoorbeeld dat ze op zoek is naar knuffels en dan kletsend met je meeloopt, maar dan toch een gepaste afstand kan houden. Alsof ze niet goed weet wat ze wil. En als je haar dan knuffelt, dan laat ze zich vaak plots rollen op haar rug en wordt ze graag op haar kopje geaaid. Een grappig trekje die zowel moeder als dochter hebben. In huis is ze een ontspannen poes, die goed met onze andere twee Siberische poezen en onze hond overweg kan. Buiten in onze ruime afgezette tuin is ze graag lekker actief, net als haar moeder. Ze rennen er graag achter insecten aan, of klimmen in een boom. Ook in de tuin komt ze je graag even begroeten. Binnen komt ze op de bank soms graag tegen je aan liggen, maar (nog) niet regelmatig op schoot. Ze is amper een jaar en best nog een ‘spring in het veld’. Of ze een echte schootkat gaat worden is de vraag, maar dat hoeft ook niet van ons. In de buurt en tegen je aan is ook gezellig. Ze is een heerlijke lieve Siberische poes, waar we super blij mee zijn. En het leuke is dat ze erg naar onze zoon van tien jaar trekt. Af en toe gaat ze gezellig met hem mee naar de slaapkamer, waar ze dan heerlijk bij hem op bed slaapt. 

Achter de moeder van Sophie zit een lijn waar we al sinds 2005 mee fokken. Die lijn begon voor ons met Bubastis Natalija Gontsjarova uit de Belgische Eifel. Zij is nu achttien jaar oud. Voor meer informatie over de Siberische katten achter moeders kan van Sophie kunt u terecht op de pagina van haar moeder Olivia: https://sibanna.nl/olivia-gontsjarova-sibanna/.

Met Sophie hebben we na 12 jaar zoeken en plannen eindelijk onze lang gewenste rode poes. Een rode poes is niet makkelijk om te fokken, omdat het rood van beide ouders moet worden doorgegeven. We wilden alleen een rode poes als ze uit gezonde bloedlijnen komt die we vertrouwen, maar die ook een toevoeging op de genenpool zou zijn.

Ons startpunt was onze eigen vertrouwde lijn die in 2005 met Natalija is begonnen, en waar Sibanna’s Luisa Gontsjarova (2009) een dochter van is. Luisa komt uit een verparing van Natalija en Nikopja’s Jowan uit Zweden. Over de gezondheid van die lijnen is zeer veel bekend. Luisa is ondertussen 14 jaar en woont nog in onze cattery. Om een rode poes te kunnen fokken, zijn we op zoek gegaan naar (rode) Siberische katten uit gezonde bloedlijnen om de lijn van Luisa mee te verparen. Het liefst zagen we zo min mogelijk invloeden van colourpoint katten. Ik zag liever genetische invloeden van Siberische katten met hun roots in Siberië. Daarom kozen we voor de volgende Siberische katten om onze catterylijn mee te verparen: Shchebetunia Serenkiy Bochok, Maksim Dar’inskij, Cica Yuri Zhenikhovich, (rode) Geroy-Fram Fialka en (rode) Tayozhny-Kray Rizo. Shchebetunia bracht nieuw bloed uit een mix van foundation en oude lijnen die lang leefden bij een fokker in Kaliningrad, geïsoleerd van de bekende fokgenenpool. Maksim was onze eerste eigen geïmporteerde en geregistreerde zuivere foundation, die een nieuweling in het stamboek was. Hij kwam uit het buitengebied van Moskou. Cica Yuri woont in Amerika en komt uit oude traditionele lijnen die decennia terug van Rusland naar Amerika zijn gebracht. Geroy-Fram komt uit een goede cattery in Sint-Peterburg. Haar toegewijde fokker is een van de grondleggers van het ras, die haar Geroy persoonlijk naar ons heeft gebracht. Vader Rizo bracht nieuwe genen omdat zijn voorouders in het verre Krasnoyarsk leven. Het rood komt van vader Rizo en van betovergrootvader Geroy-Fram.

Dit ‘rode plan’ is gelukt door de hulp van verschillende fokkers. Daarvan wil ik Francis van Cattery Moya Dorogaya nog apart noemen. Zij heeft de rode Sibirzapada Odin uit Oregon geïmporteerd, waardoor ik kon terugvallen op mijn oude en vertrouwde lijnen gecombineerd met traditionele oude lijnen van Cattery Cica uit Amerika.