Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Quest Baskov Sibanna

Geboren:        Augustus 24, 2022
Kleur:              Black silver tabby spotted met wit
Stamboom:    klik hier
Fotoalbum:    klik hier

Gezondheid:
– inteeltcoëfficiënt over tien generaties: 0,58%;
– PKD en HCM: goede screeningsresultaten in 2024 door een echografist aangesloten bij PawPeds;
– FIV en FeLV negatief in 2024 (bloedonderzoek door een dierenarts);
– bloedgroep: A (met b-allel);
– DNA is in 2022 door Laboklin onderzocht op: HCM1, HCM3, PKD, Pyruvatkinase Deficiency, Progressive Retinal Atrophy, Feline Spinal Muscular Atrophy en Glycogen storage disease. Quest is geen drager van deze aandoeningen.


Quest is bij ons geboren in 2022. Een geweldige imposante kater met sprekende ogen. Hij is een kletser en altijd graag gezellig graag bij je. Optillen vindt hij prima, en ook kammen is geen probleem.

Zijn bijnaam is Scarface, vanwege krassen op zijn neus die hij heeft opgelopen door zijn kattenmaatje Goof steeds uit te dagen. Ergens is dat niet helemaal passend, want hij is een vreselijk lieve en aanhankelijke kater. Tenminste, naar ons als mensen. Met Goof liggen de verhoudingen soms anders.

Quest en Goof lagen altijd samen te slapen en waren dikke vrienden. Totdat er een knappe poes op bezoek kwam. Quest was de uitverkorene om haar te mogen dekken. Sinds toen, beging 2024, voelt hij zich als een casanova en is Goof af en toe de sjaak. Om beide katers te plezieren heeft Quest 30 mei 2024 een chip suprelorin gekregen. Dit brengt zijn hormonen tijdelijk tot rust.

Quest is een bovengemiddeld forse kater met een gespierde bouw. Afgelopen winter (begin 2024) was hij net een jaar, nog niet uitgegroeid en in de overgang van kitten- naar volwassenvacht. Ondanks dat heeft hij mooie resultaten behaald op een Mundikatshow. De keurmeester was erg enthousiast over hem! Aangezien we zijn lijnen hebben uitgezocht vanwege de toevoeging op de genenpool en op gezondheid, is dat een leuke bijkomstigheid.

Quest op show

 

De moeder van Quest is Eleni. Zij is geboren in Warschau bij Cattery Duma Cara. Deze geweldige poes heeft een paar jaar in ons gezin gewoond. We missen haar erg. We hebben haar helaas moeten herplaatsen omdat ze niet gelukkig was in een kattengroep. Gelukkig heeft ze een geweldig plekje, samen met een andere Sibeer. Quest lijkt op haar moeder. Hij lijkt minder stoer door het vele wit, maar heeft net als haar moeder een mooie uitstraling en een compacte bouw.

Eleni, de moeder van Quest

 

De basis van de stamboom van Quest bestaat vrijwel alleen uit Siberen zonder colour point aftekening. Een Sibeer met een colour point aftekening is getekend als een Siamese kat en heeft blauwe ogen. Deze variant van de Sibeer heet Neva masquerade en zie je als het benodigde recessieve Cs-gen van beide ouders is geërfd. Het CS-gen is van origine afkomstig van de Siamese kat en is ontstaan door een mutatie. Zo een mutatie is erg zeldzaam en de kattenrassen die dit gen dragen zijn daarom direct verwant aan de Siamese kat of indirect via rassen die zijn ontwikkeld met inmenging van de Siamese kat. Bij de Neva masquerade gaat het om een indirecte inmenging. Katten die worden toegelaten in het stamboek van de Siberische kat en de Neva masquerade mogen namelijk geen ouders hebben die zijn geregistreerd in het stamboek van een ander ras. Ook is het uiterlijk van een Siamese kat te afwijkend om kittens uit te fokken die het geschikte fenotype hebben om te worden toegelaten in het stamboek. Wel is het duidelijk dat de katten die in het stamboek van de Siberische kat zijn toegelaten met een Cs-gen, dat zij geneninvloed hebben van andere raskatten. Hoe groot die geneninvloed is, dat weten we niet. Om de geneninvloed van andere rassen zo klein mogelijk te houden, hebben we gezocht naar lijnen met aan de start van hun stamboom zo min mogelijk genetische invloed van katten met een Cs-gen. Quest en zijn maatje Goof zijn zulke katers.

Waarom willen we een traditionele bloedlijn met zo min mogelijk genetische invloed van rassen met het colour point gen? Dit komt genetisch het dichtste bij de Sibeer als natuurras, waarbij de dieren vergelijkbaar zijn met de dieren die buiten lopen in het gebied van oorsprong: de voormalige USSR. Katten die buiten leven in Siberië zijn kort- of halflangharig en hebben traditionele kleuren zoals bijna alle buitenkatten ook hebben in Europa of Scandinavië. Enkel in de grote steden van Rusland, met name in Moskou en Sint Petersburg, zien we meer colour point katten buiten op straat. Dat we dat juist op die plekken zien is geen toeval. Deze steden zijn van oudsher plekken waar handel wordt gedreven en waar rijkere Russen wonen. Zij waren, en zijn, makkelijker in de gelegenheid om een raskat te importeren en als huisdier te houden.

Katten uit de stamboom van Quest

Quest heeft zowel oude bloedlijnen achter zich als bewezen foundationkatten in de derde en vierde generatie. In zijn stamboom zien we één keer een Neva masquerade als foundation: de knappe en bekende Mars uit 1988. In die tijd, toen het stamboek van het ras werd gevormd, werd deze foundation door de Kotofei club toegelaten als één van de eerste stichters van het ras. Voor mij is Mars een Sibeer met het type kop en uitstraling zoals het hoort als een Sibeer. Vergelijkbaar met de traditionele Roman, die voor het schrijven van de rasstandaard als voorbeeld is gebruikt. Ook Roman zien we een aantal keren in de basis van de stamboom van Quest, aan vaders kant.

Mars

 

Roman

 

De moeder van Eleni, oma van Quest, is Aq-bars Nemo. Een prachtige blauw tabby poes met groene ogen die leeft in Polen en is gefokt in Finland. Ze heeft een oude bloedlijn achter zich met wortels in Rusland, waar al vele jaren liefdevol mee wordt gefokt binnen één cattery in Finland. Nemo heeft als ouders twee prachtige en ondertussen oudere gezonde Siberen. Vader Manchzhury Gavrosh of Aq-bars en moeder Elizaveta Vasilek heb ik vele jaren gevolgd en vind ik twee prachtige siberen. Ze hebben een natuurlijk uiterlijk, en een siberenvacht zoals die hoort: compact en met een goede waterafstotende dekvacht. Meerdere oudere Siberische katten uit deze bloedlijn leven nog. De lijn is erg zorgvuldig opgebouwd. Alle Siberen zijn in de jongste generaties volledig geoutcrossed. Het zijn siberen die door hun eigenaren en fokkers bijzonder worden gewaardeerd. Niet alleen als fokdier, maar ook als huisdier.
De vader van Eleni, opa van Quest, is Tayozhny-Kray Urij. Urij is een prachtige Siberische kater die is geboren in het verre Siberië: in Krasnojarsk. Ook hij heeft oudere Siberische katten in zijn stamboom. Denk bijvoorbeeld aan zijn moeder Gerda Dlya Sibirskogo Ocharovanija die tot op oudere leeftijd nog kittens heeft gekregen. Of zijn vader Klimentij uit 2004. Prachtig om zulke oudere Siberen dichtbij in de stamboom terug te zien!

Vader Yaromil Valenika, ook wel Borre genoemd, is een lieve blue silver tabby kater met typische Siberische kenmerken. Hij woont in Nederland. Zijn lijnen zijn vrijwel niet verwant aan die van Eleni, waardoor de inteeltcoëfficiënt (COI) over tien generaties erg laag is: 0,6%. Om dit in perspectief te zetten: veel kattenrassen zitten gemiddeld boven de 15% en hondenrassen al boven de 30%. We zien graag een laag inteeltcoëfficiënt omdat dat doorgaans een sterk immuunsysteem geeft. Meer informatie over inteelt bij katten kun je vinden op www.sibkit.nl.

Vader Borre is geen extreme kater, maar alles klopt bij hem en hij is in verhouding zoals het hoort bij een Sibeer. Zijn ogen missen de groene kleur die ik graag zie, maar dat was geen reden om niet voor hem te kiezen als vader voor een nestje van onze Eleni. Hij heeft namelijk ook nog eens een hele mooie traditionele stamboom en we boffen dat haar eigenaar ons een zoon toevertrouwde via een dek van Eleni. Hij komt uit Rusland en heeft ook mooie oude lijnen in zijn stamboom én een interessante foundation lijn: Lisa for Grasiona. Deze rode Siberische poes komt van ouders waar de achtergrond niet van is geregistreerd, zoals het hoort bij een foundation. Een foundation wordt geselecteerd op basis van fenotype, moet afkomstig zijn uit de voormalige USSR, moet door minimaal twee of drie keurmeesters als geschikt worden beoordeeld in de novice klasse en mag geen ouderdieren hebben die in een (andere) rasgroep staan geregistreerd. Deze goed gespierde foundation is geselecteerd door fokker Olga Zaharova. Zij heeft foto’s met mij gedeeld van haar, haar moeder en nestgenoten. Foundation Lisa hieronder tussen de familiefoto’s.

Hieronder vindt u foto’s van familie uit de stamboom van Quest.

Eleni Duma Cara bij ons

 

Yaromil Valenika in Arnhem

 

Aq-bars Nemo in Polen

 

Tayozhny-Kray Urij in Polen

 

Lisa for Grasiona in Rusland, waarschijnlijk Tver

 

Dul’sineya in Moskou (18 jaar)

 

Gavrosh Manchzhury in Finland

 

Granislava-Krasa Moja Prelest’ in omgeving Moskou (15 jaar)

 

Bootus Adagio

 

Filimon Sibirskij Prestige

 

Wij hopen dat meer fokkers zich zullen inzetten om Siberische katten te fokken die genetisch hun roots hebben in Siberië. We kunnen dan deze bloedlijnen behouden en werken aan een genenverrijking van het ras met genen afkomstig van Siberische buitenkatten.