Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Rasinformatie

Karakter is vaak een belangrijke reden waarom mensen voor een siberische kat kiezen. Daarnaast speelt het stoere en natuurlijke uiterlijk van de sibeer vaak ook een rol. Sommigen kiezen de sibeer uit omdat de vacht voor een (half)langharige kat zo makkelijk te onderhouden is.

Het ontstaan van de siberische kat

Het ontstaan van de siberische kat als ras is niet precies na te gaan. Vast staat dat het ras is ontstaan in Rusland. Vanwege de strenge Russische communistische regering vanaf 1917, was het niet mogelijk serieus met een ras te gaan fokken. Voor een bepaalde periode was het volgens de Russische wet zelfs verboden huisdieren te voeren en in het bezit te hebben. Pas in de jaren tachtig kon men zich in Rusland bezig houden met het gericht fokken en wilde men een ‘eigen’ ras ontwikkelen. Dat werd de siberische kat. Vanaf dit moment werd de sibeer geregistreerd en onderscheiden van andere (half)langharige kattenrassen. In 1991 is de Siberische Kat door de World Cat Federation (WCF) officieel erkend als kattenras.

Katten met het uiterlijk van siberische katten die aan het begin van het ras staan, worden al zeker 1000 jaar lang waargenomen in Rusland. Een gebied met een ruig klimaat van uitersten. De katten hebben daar lange tijd geleefd met relatief weinig hulp van de mens. In die tijd hebben de katten zich voornamelijk op basis van natuurlijke selectie voortgeplant. Dit heeft geresulteerd in sterke natuurlijke katten. Naarmate katten steeds meer in nabijheid van de mens gingen leven, werden dit de Russische ‘huiskatten’. De ‘huiskatten’ leefden meestal niet in huis, maar in en rond stedelijke gebieden en op en rond boerenerven. Zij moesten zichzelf redden. De sibeer is (deels) onstaan uit deze sterke katten.

Pas vanaf eind vorige eeuw hebben fenologen in Rusland een rasstandaard ontwikkeld. Een bekende sibeer die hiervoor als standaard heeft gediend, is Roman. Vervolgens zijn op keuringen en tentoonstellingen vele katten geselecteerd met het gewenste uiterlijk voor de ontwikkeling van het siberische kattenras. Het gaat om katten uit Rusland waarvan de voorouders niet als raskat geregistreerd stonden. De katten die werden geselecteerd, konden katten zijn waarvan vele voorouders met weinig invloed van de mens overleefden. Er kan niet worden uitgesloten dat er ook katten zijn geselecteerd waar andere rassen van dichtbij in gemengd waren. De golden kleur binnen het ras doet bijvoorbeeld vermoeden dat er verwantschap met de pers is. De pointaftekeningen doen vermoeden dat er verwantschap met oosterse rassen is. Hierbij moet de kanttekening worden geplaatst dat het uiterlijk van de Oosterse katten sterk afwijkend is van de sibeer. Ook worden er al lange lange tijd katten met pointaftekeningen waargenomen langs de rivier de Neva en elders in Rusland. Het gaat hierbij ook om katten met een pointaftekening die zijn geboren uit katten met klassieke aftekeningen; zoals bijvoorbeeld gewoon effen zwart.

Doorslaggevend voor de registratie als siberische kat, waren herkomst (Rusland) en uiterlijk (conform de ontwikkelde rasstandaard). Zo werd het begin van een nieuw ras gelegd. De katten die aan het begin staan van het ras, worden ook wel stichterkatten genoemd. Enkele voorbeelden zijn: Mars, Max, Ussia Ussuri, Rysja, Cardinal, Stephan en Morris. Op dit moment worden nog steeds katten in Rusland als siberische kat geregisteerd. Een nieuw geregistreerde kat wordt ook wel novice of foundationkat genoemd.

Gezondheid van de siberische kat

Vanaf het moment dat katten als sibeer worden geregistreerd, vindt voortplanting niet meer plaats op basis van natuurlijke selectie en ‘struggle of life’. De gezondheid en sterkte van het ras ligt daarmee handen van de wijsheid en kennis van de mens.

Als u een gezonde sibeer treft bij een juiste fokker, heeft u grote kans dat uw maatje weinig gezondheidsproblemen zal hebben. Want de siberische kat is een relatief gezond ras en de sibeer vraagt weinig onderhoud in vergelijking met andere rassen. Ook worden ze gemiddeld ouder dan de meeste andere raskatten

Karakter van de siberische kat

De sibeer is een speelse, lieve, zachtaardige en intelligente kat. Een sibeer is dol op aandacht, knuffelt graag en is naar bekenden (al dan niet op zijn tijd) aanhankelijk. Een dagelijkse ochtendknuffel is vaak voor de eigenaar van de sibeer moeilijk te ontlopen! Voor opdringerigheid van vreemden gaan de meeste siberen uit de weg. Een sibeer kan zich ook prima zelf vermaken, zolang er meerdere katten in huis zijn. Niet elke sibeer zal voortdurend bij je op schoot zitten, maar de meesten zijn wel graag bij je in de buurt. Het karakter van de sibeer is een beetje te vergelijken met die van een hond. Siberen begroeten je graag als je thuiskomt, zoeken je genegenheid op en hebben hun persoonlijke voorkeur. Over honden gesproken.. Wennen aan honden is meestal ook geen probleem! Bij een sibeer geldt: jong geleerd is oud gedaan.

Siberen zijn geen meubelstukken, ze nemen actief deel aan het gezinsleven. Ze lopen graag met je mee en zijn geïnteresseerd in wat je doet.

Een sibeer is naar mensen toe rustig van karakter en erg betrouwbaar. Omdat de sibeer veel toelaat (aaien op de buik, optillen), is dit ras zeker bij kinderen aan te raden. Houd er echter wel rekening mee dat ook een sibeer een dier is en pijn kan hebben. Jonge kinderen hebben dit besef niet altijd.

Siberen zijn goede klimmers en klimmen graag. Een of meerdere krabpalen (het liefst zo groot mogelijk natuurlijk!) zijn dus zeker aan te raden.

Uitzonderingen op de regel zijn er altijd. Geeneen sibeer is hetzelfde. Wel staat vast dat een sibeer bovenalles een LIEVE kat is met een sterk karakter en zachtaardig is naar mensen. En dat een sibeer graag dicht bij mensen in de buurt is.

Uiterlijk van de siberische kat

De siberische kat is een vrij grote, goed gespierde halflanghaarkat met korte poten en een naar verhouding zware botstructuur.

De onderstaande omschrijving van het uiterlijk van de Sibeer, is afkomstig van het Nederlands Onafhankelijk Kattenkeurmeestersgilde (www.nokk.nl, augustus 2006).

Kop

De sibeer heeft een korte wigvormige kop met een brede schedel, afgeronde snuit en stevige wangen, die geaccentueerd worden door brede kaken. De kop is breder dan lang. Brede ronde neusbrug. Profiel: lichte glooïng boven neusbrug. Het voorhoofd is iets rond. Stevige kin.
De vrij grote oren met afgeronde toppen, breed aan de basis. De ruimte tussen de oren bedraagt de breedte van een oor. Het binnenoor heeft een sterke beharing en pluimpjes op de toppen van de oren zijn gewenst. De oren wijzen iets naar voren.
Een sibeer hoort grote ogen te hebben, iets schuin geplaatst. Het bovenste ooglid is licht amandelvormig en het onderste ooglid is rond.

<Lichaam

Het lichaam is middelgroot van afmeting, stevig en goed gespierd en vrij lang met een horizontale ruglijn.
De nek is kort en stevig.De poten zijn stevig, goed gespierd en vrij kort.
Forse ronde voeten met haarplukken tussen de tenen.

Staart

Lange goedbehaarde staart, breed bij de inplant en uitlopend in een fijne punt.

Vachtstructuur

De beharing is op de borst, de broek en de staart erg lang, op de schouders korter en op de nek het kortst. De kraag begint bij de wangen en de borst is totaal behaard. De bovenvacht is op de rug stevig, vol en glanzend, op de zijkanten van het lichaam  dun, zacht en dicht ingeplant. De ondervacht is afhankelijk van het jaargetijde.

Eigen toevoeging: het onderhoud van de vacht vergt weinig werk. Eens in de paar weken een borstelbeurt is voldoende. Mits de vacht een juiste textuur met stevige vette toplaag heeft. De steeds vaker voorkomende lange, zachte en donzige vacht oogt mooi maar hoort niet bij een siberische kat. Omdat het oog wat wil, lijken fokkers zich steeds meer op deze extreme vachten te richten. Het lijken net vachten als die van perzische katten. Dit is een negatieve ontwikkeling omdat deze vachten niet horen bij een sibeer en meer onderhoud vragen. En persoonlijk: een echte siberenvacht is minstens zo mooi of zelfs nog mooier als u het mij vraagt!

Oogkleur

Groen of barnsteen, eenkleurig, uitgezonderd bij het Van-patroon en witte katten. De neva masquerade, een siberische kat met pointsaftekening of bi-colour, heeft blauwe ogen.