Therapiekat of maatje
Een siberische kat kan bijzonder geschikt zijn als therapiekat of buddy. Dit kan gelden voor:
– kinderen en volwassenen met autisme of selectief mutisme;
– ouderen met behoefte aan (rustig) gezelschap in huis;
– hooggevoelige kinderen.
Binnen een ras zijn altijd uitschieters in karakter. Maar, doorgaans kunnen we zeggen dat de siberische kat een bovengemiddelde slimme kat is en actief contact zoekt. Daarbij hebben ze voelsprieten voor de stemming van mensen en wordt doorgaans een hechte band opgebouwd tussen de kat en hun voorkeursmens(en). Een sibeer is mensgericht en veel siberische katten voelen aan wanneer het wel of niet uitkomt om toenadering te zoeken. Een sibeer kan rust en ontspanning brengen, kalmte in lichaam en geest.
Foto: een sibeer en zijn mensenvriend. Deze jonge man vroeg steevast om de kat bij het drinken van zijn fles. En wat vond de kat het heerlijk om bij hem te liggen!
Siberische katten zijn doorgaans erg makkelijk en tolerant in de omgang. Maar, zoals bij alle dieren, is de start bij de fokker van invloed op het karakter. Sinds bekend is dat het ras hypoallergene eigenschappen heeft, schieten fokkers als paddenstoelen uit de grond. Hier zitten vermeerderaars en broodfokkers tussen waar katten niet gesocialiseerd worden of in stressvolle omstandigheden (te veel katten bij elkaar) opgroeien. Van een kat uit zulke omstandigheden kunnen natuurlijk niet de stabiele en vriendelijke eigenschappen verwacht worden die zo typerend zijn voor de sibeer.
Geeneen kitten is hetzelfde. Toch lijken kittens meer op elkaar dan volwassen siberen. Want wat hebben siberen een uniek, sterk en eigen karakter. En zo is ook elke band tussen mens en sibeer uniek en vaak sterk, omdat een sibeer zich bij het opgroeien afstemt op de eigenaar. Kortom: het gedrag van een sibeer in huis is erg afhankelijk van hoe u met uw sibeer omgaat. De basis van het karakter wordt in de eerste dertien weken duidelijk, maar het gedrag en in zekere zin ook het karakter zijn nog sterk in ontwikkeling totdat de kat twee jaar oud is.
In sommige situaties kan het nuttig zijn om een kitten langer dan dertien weken in onze cattery te houden; afhankelijk van de ontwikkeling van het kitten en de specifieke wensen en omstandigheden van de toekomstige eigenaar. Ik zal een eerlijke inschatting maken of het kitten passend lijkt bij uw omstandigheden, en die inschatting is vaak pas na 10-13 weken te maken in het geval er specifieke behoeften zijn. Dit komt doordat kittens de eerste tien weken, en vaak zelfs tot verhuizing naar een nieuw adres, voornamelijk gericht zijn op moederpoes. Pas na verhuizing zal een kitten een hechte band met een mensenvriend opbouwen. Ook hebben sommige kittens wat langer de tijd nodig om zelfverzekerd genoeg te zijn om toenadering te zoeken in een drukke nieuwe omgeving. Een stabiele moederpoes en de juiste omstandigheden hebben een grote positieve invloed op de benodigde zelfverzekerdheid en stabiliteit, waarbij aanleg van kitten tot kitten kan verschillen. Bij een juiste match kan een warme en begripvolle band ontstaan, waarbij weinig tot geen woorden nodig zijn.