Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Nika Soerikova Sibanna

Geboren:        April 11, 2019
Kleur:              Black tabby spotted met wit
Stamboom:    klik hier
Fotoalbum:    klik hier

Gezondheid:
– Is in 2020 onderzocht op HCM en PKD, en in 2022 nogmaals op HCM door een echografist aangesloten bij het Collegium Cardiologicum en pawpeds;
– beide ouders zijn onderzocht op diverse erfelijke aandoeningen en (afwijkende) kleuren middels dna-onderzoek door Orivet;
– Is in 2020 onderzocht op op FIV en FeLV met bloedonderzoek door een dierenarts;
– bloedgroep A, zonder b-allel

De uitslagen van alle bovengenoemde onderzoeken zijn in orde.


Nika is bij ons in de cattery geboren. Haar moeder is SHCHebetunia Serenkiy Bochok, geboren in Kaliningrad (Rusland). Meer informatie over haar kunt u hier vinden. Haar vader is onze Maksim Dar’inskij. Meer informatie over hem is hier te vinden.

Betunia heeft een traditionele stamboom, wat inhoudt dat haar (berekende) geneninvloed voornamelijk afkomstig is van siberische katten met een roots in Rusland. Met een roots in Rusland bedoel ik dat de voorgaande generaties buiten in Rusland woonden, tot misschien wel meerdere decennia of eeuwen terug. Deze buitenkatten uit Rusland zijn doorgaans sterke katten, omdat zij met weinig hulp van mensen wisten te overleven en soms ook met wilde katten nakomelingen kregen.

De bloedlijn is door haar roots in Rusland authentiek. Het gaat dus niet om katten met bijzondere kleuren of aftekeningen die tweede helft 20e eeuw naar Rusland zijn geïmporteerd, en waarvan nakomelingen als siberische kat of neva masquerade werden aangewezen. Nee, het gaat om katten met voorouders die vermoedelijk al generaties lang buiten in Siberië leven. De geneninvloed van colorpoint katten uit de basis van de bloedlijn is berekend en voor haar maximaal 1%. Dat is bijzonder laag, en daarmee is heeft ze één van de zuiverste authentieke siberische bloedlijnen.

Het mooie is dat haar stamboom is opgebouwd uit een mix van oude bloedlijnen waarvan veel voorouders bekend zijn, een oudere foundationkat en een jonge foundationkat (onze Maksim). Dit maakt haar genenpakket erg divers. De oudere bloedlijnen komen uit cattery Gvidon. Een cattery die is begonnen tijdens de opbouw van het ras en helaas niet meer fokt doordat de eigenaresse is overleden. De oudere foundation, inmiddels veertien jaar, is Pushok uit Kalingrad.

Hieronder volgen wat foto’s van (voor)ouders:

Nika is met net acht maanden nog jong. Tot nu toe ontwikkelt ze mooi. Ze heeft een mooie dichte waterafstotende vacht die halflang is. Als jonger kitten in de zomer had ze best een korte vacht, en nu komt haar wintervacht goed door. Kortom: zoals het hoort bij een sibeer. Ze is mooi gebouwd: niet te compact en toch mooi fors. En haar warme kleur vacht en groene ogen, tja.. Die geven haar een hele mooie uitstraling!

En dan bent u waarschijnlijk ook nieuwsgierig naar haar karakter. Nika is degene die als eerste bij onze jonge kinderen op schoot klimt. Erg leuk voor de kinderen natuurlijk, al kunnen zij het soms ook genoeg vinden (vooral als het warm is).. Maarja, dat snapt ze nog niet altijd en dat hoort bij het kitten zijn. Dan blijft ze proberen om op schoot te komen. Kittens kunnen nog een beetje eigenwijs zijn wat dat betreft en zullen de subtiele weigeringssignalen niet altijd oppikken.
Alle drie de nestgenoten van Nika hebben een heel lief en aanhankelijk karakter. Eén van hen woont als therapiekat bij een gezin in België, en zijn karakter als therapiekat is subliem. We zijn daarom heel benieuwd hoe Nika zich verder ontwikkelt en in hoeverre ze dit karakter aan haar nakomelingen door mag geven. Mogelijk dat we in de toekomst, als we een geschikte poes hebben, ook eens een nestje van haar broer in België zullen hebben. Dit hebben de lieve eigenaren aangeboden omdat ze zien hoe een topper hij is als therapiekat, en dat iets is waar wij ons op focussen.