Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Shchebetunia Serenkiy Bochok (castraat)

Geboren:        January 2, 2016

Kleur:              Black tabby spotted met wit

Stamboom:    klik hier

Fotoalbum:    klik hier

Gezondheid:
– op PKD en HCM gescreend door een echografischt aangesloten bij het Collegium Cardiologicum en pawpeds (2019);
– op diverse erfelijke aandoeningen en (afwijkende) kleuren onderzocht middels dna-onderzoek door Orivet;
– onderzocht op FIV en FeLV met bloedonderzoek door een dierenarts (2016).

Alle testuitslagen zijn goed; afwijkingen zijn niet gevonden.


SHCHebetunia Serenkiy Bochok is een siberische poes die in onze cattery heeft gewoon. Ze is geboren in Kaliningrad (Rusland). We noemen haar Betunia. Ze is gefokt door Galina Karbe.

Betunia heeft een traditionele stamboom, wat inhoudt dat haar (berekende) geneninvloed voornamelijk afkomstig is van siberische katten met een roots in Rusland. Met een roots in Rusland bedoel ik dat de voorgaande generaties buiten in Rusland woonden, tot misschien wel meerdere decennia of eeuwen terug. Deze buitenkatten uit Rusland zijn doorgaans sterke katten, omdat zij met weinig hulp van mensen wisten te overleven en soms ook met wilde katten nakomelingen kregen.

De bloedlijn is door haar roots in Rusland authentiek. Het gaat dus niet om katten met bijzondere kleuren of aftekeningen die tweede helft 20e eeuw naar Rusland zijn geïmporteerd, en waarvan nakomelingen als siberische kat of neva masquerade werden aangewezen. Nee, het gaat om katten met voorouders die vermoedelijk al generaties lang buiten in Rusland leven. De geneninvloed van colorpoint katten uit de basis van de bloedlijn van Betunia is berekend en voor haar maximaal 2%. Dat is bijzonder laag, en daarmee is de bloedlijn van Betunia één van de zuiverste authentieke Russische bloedlijnen.

Het heeft mij veel moeite gekost om deze authentieke bloedlijn te vinden. Als bonus is deze bloedlijn ook nog eens vrij van de veel voorkomende bloedlijnen met de extreme golden kleur, die allemaal dezelfde afstamming hebben. Kortom: Betunia is een echte aanwinst voor de diversiteit van de fokgenenpool van de siberische kat.

Betunia heeft een vacht zoals die hoort bij een siberische kat: halflang, dicht en met goede dekvacht. Wat langer in de winter, en kort in de zomer. Regendruppels vallen er makkelijk vanaf, en ze klit nauwelijks. Ik vind het belangrijk om bij de fok op de vachtkwaliteit te letten, want sinds er meer met de siberische kat wordt geshowd worden er steeds extremere vachten gefokt. Vachten die steeds meer neigen op de vacht van een perzische kat en die al minstens even bewerkelijk zijn als die van een moderne noorse boskat. Goed voor de showprijzen, maar slecht voor het welzijn van de dieren en het behoud van het ras zoals het ooit bedoeld is.

Betunia is voor een siberische poes vrij klein. Maar van karakter is ze groot. Wat een lief ding! Ze kwam altijd graag op schoot, zowel bij ons als bij bezoek. Dit deed ze vooral ‘s avonds, want overdag was ze meestal in onze ruime achtertuin die volledig is afgezet voor de katten. Ze had daar alle vrijheid om te rennen en haar nagels aan bomen te slijpen. En om af en toe een muis of vogel te vangen.

Ze is ondertussen samen met haar vriendin Hisolda, ook uit onze cattery, verhuisd naar een geweldig gezin waar ze lekker de ruimte heeft en veel knuffels ontvangt (en geeft). We hopen dat ze daar samen tot op hun oude dag kunnen blijven. Dat is in ieder geval wel de bedoeling!

Hieronder volgen wat foto’s van voorouders van Betunia: