Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Maksim Dar’inskij

 

Geboren:        March 3, 2017

Kleur:              black spotted

Stamboom:    klik hier

Fotoalbum:    klik hier

Gecastreerd:  ja

Gezondheid:
– op PKD en HCM gescreend door een echografischt aangesloten bij het Collegium Cardiologicum en pawpeds (2019, 2020 en 2022);
– op diverse erfelijke aandoeningen en (afwijkende) kleuren onderzocht middels dna-onderzoek door Orivet;
– onderzocht op FIV en FeLV met bloedonderzoek door een dierenarts (2019);
– bloedgroep: A, met een b-allel.


Onze Maksim.. Ja, we zijn best trots op hem! Deze foundation kater kwam in 2017 bij ons wonen en was een nieuweling in het stamboek van de siberische kat. Zijn roots ligt in Rusland, in het kleine ‘plaatsje’ Dar’ino. Zijn moeder was tien jaar oud toen hij en zijn vier nestgenootjes werden geboren. Zijn moeder komt van straat en is een traditionele muizenvanger die elk jaar twee nestje kittens kreeg. Helaas is het daar gewoonte dat de kittens al naar nieuwe eigenaren verhuizen zodra ze kunnen lopen, en dat was ook voor Maksim het geval. Hij mocht niet langer blijven en is opgehaald door een met mij bevriende Russische fokker. Zij heeft hem verzorgd tot hij oud en flink genoeg was om naar Nederland te vliegen.

Er wordt gezegd dat de sibeer een ‘natuurras’ is, en dat klopt alleen als het ras representatief is voor buitenkatten zoals die al lange tijd in Rusland voorkomen. Daarvoor zijn foundations in het stamboek nodig met hun roots in het voormalige USSR-gebied. Wanneer het om foundations gaat, zijn de ouderdieren niet geregistreerd. Daarom worden zij ook wel novices genoemd. Voor Maksim zocht ik al jaren een foundation kat met traditioneel bloed. Voor mij is dat een kat die genetisch grotendeels invloeden heeft van buitenkatten die al vele generaties lang leven op het grondgebied van de voormalige USSR. Dit is het grondgebied waar siberische katten vandaan mogen komen als zij worden toegelaten in het stamboek. Maksim komt uit afgelegen gebied en heeft een buitenkat als moeder. Zijn moeder, daar hebben we foto’s van (zie hieronder). Zij heeft het siberische fenotype. Met wie zij buiten een ‘date’ heeft gehad, is onbekend. Het hele nest bestond uit black tabby kittens. Maksim draagt geen colour point of exotische kleuren, zo bleek uit dna-onderzoek.

Maksim heeft op 9 december 2018 door twee keurmeesters een ‘excellent beoordeling’ gekregen in de novice klasse, op een FIFé-show. Dit betekent dat hij als sibeer geregistreerd staat en hij mag bijdragen aan het fokprogramma van de siberische kat. Dit moment was een feestje waard!

Onze ‘buitenkat’ is dus een echte sibeer. Hij heeft in Zweden en in Nederland de traditionele genenpool versterkt, door met zijn nakomelingen de genendiversiteit te versterken. Traditionele genen zonder inmenging van het colour point of de golden kleur zijn namelijk bijzonder zeldzaam in de geregistreerde genenpool. En die zijn wel nodig. Steeds meer fokkers hebben vanwege het verlies aan traditionele genen namelijk de wens om (ook) een traditionele bloedlijn te fokken. Om deze traditionele lijnen te behouden op gezonde wijze, dus zonder veel inteelt, zijn foundationkatten zoals Maksim nodig.

Wat is Maksim voor kater? Deze donkere black tabby met geel-groene ogen en halflange glanzende waterafstotende vacht is een actievere en stabiele sibeer. Iets wat eigenlijk ook bij zijn achtergrond past. Met actiever bedoel ik dus niet nerveus of schrikachtig, maar ‘speels’ tot op oudere leeftijd en een goede jager. Hij speelde bij ons altijd graag met de speelhengel, of met andere katten in de tuin. Net als zijn dochter Nika en kleindochter Olivia, die beiden bij ons wonen. In de tijd dat hij nog bij ons woonde, kwam hij buiten altijd naar ons toegerend voor een knuffel.

Hij was en is dikke maatjes met onze kater Benyunyeri’s Borya, wat ze zijn samen verhuisd naar hun nieuwe thuis. Ze zijn met pensioen en nu twee geliefde huisdieren. Voor ons een gemis, maar voor hen het beste. 

*update 5 maart 2023*