Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Maksim Dar’inskij

 

Geboren:        March 3, 2017

Kleur:              black spotted

Stamboom:    klik hier

Fotoalbum:    klik hier

Gecastreerd:  nee

Gezondheid:
– op PKD en HCM gescreend door een echografischt aangesloten bij het Collegium Cardiologicum en pawpeds (2019);
– op diverse erfelijke aandoeningen en (afwijkende) kleuren onderzocht middels dna-onderzoek door Orivet;
– onderzocht op FIV en FeLV met bloedonderzoek door een dierenarts (2019);
– bloedgroep: A, met een b-allel.


Onze Maksim.. Ja, we zijn best trots op hem! Deze foundation kater is een nieuweling in het stamboek van de siberische kat. Zijn roots ligt in Rusland, in het kleine ‘plaatsje’ Dar’ino. Zijn moeder was tien jaar oud toen hij en zijn vier nestgenootjes werden geboren. Zijn moeder komt van straat en is een traditionele muizenvanger die elk jaar twee nestje kittens kreeg. Helaas is het daar gewoonte dat de kittens al naar nieuwe eigenaren verhuizen zodra ze kunnen lopen, en dat was ook voor Maksim het geval. Hij mocht niet langer blijven en is opgehaald door een met mij bevriende Russische fokker. Zij heeft hem verzorgd tot hij oud en flink genoeg was om naar Nederland te vliegen.

Waarom hebben we voor Maksim gekozen? Ik zocht al jaren een foundation kat met traditioneel bloed. Voor mij is dat een kat die genetisch grotendeels invloeden heeft van buitenkatten in Rusland. Er wordt immers gezegd dat de sibeer een ‘natuurras’ is, en dat klopt alleen als er ook daadwerkelijk nauwe verwantschap is met buitenkatten zoals die al lange tijd in Rusland voorkomen. Dat is bij Maksim zeer waarschijnlijk het geval. Hij komt uit afgelegen gebied en heeft een buitenkat als moeder. Met wie zijn moeder buiten een ‘date’ heeft gehad, is onbekend. Het hele nest bestond uit black tabby kittens. Maksim draagt geen colour point of exotische kleuren, zo bleek uit dna-onderzoek.

Maksim heeft op 9 december 2018 door twee keurmeesters een ‘excellent beoordeling’ gekregen in de novice klasse, op een FIFé-show. Dit betekent dat hij als sibeer geregistreerd staat en hij mag bijdragen aan het fokprogramma van de siberische kat. Dit moment was een feestje waard!

Onze ‘buitenkat’ is dus een echte sibeer. Wij hopen met hem de traditionele genenpool te versterken en daarmee inteelt te beperken. Traditionele genen zonder inmenging van het colour point of de golden kleur zijn namelijk bijzonder zeldzaam in de geregistreerde genenpool. En die zijn wel nodig. Steeds meer fokkers hebben vanwege het verlies aan traditionele genen namelijk de wens om (ook) een traditionele bloedlijn te fokken. Om deze traditionele lijnen te behouden op gezonde wijze, dus zonder veel inteelt, zijn foundationkatten zoals Maksim nodig.

Wat is Maksim voor kater? Deze donkere black tabby met geel-groene ogen en halflange glanzende vacht is in zijn gedrag nog lekker jeugdig. Buiten is hij lekker actief en komt altijd graag naar ons toe voor een knuffel. Hij oogt nog jong. Als een groot kitten. Het kan zeker drie jaar duren voordat hij volledig ontwikkeld is. Deze trage ontwikkeling staat veelvuldig geschreven als kenmerkend bij dit ras. Door gericht te fokken op snelle ontwikkeling en grootte, is dit niet meer zo kenmerkend voor het ras als dat was.

Maksim. Mooie kater die ons in de ochtend komt begroeten. Die graag wordt opgetild voor een knuffel. En zich ook graag door onze kinderen laat aaien. Onze grote kleine vriend. En maatje van Luisa.

*update van 13 maart 2019*