Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Eleni Duma Cara

Geboren:        November 3, 2019
Kleur:              Black tabby spotted met wit
Stamboom:    klik hier
Fotoalbum:    klik hier

Gezondheid:
– wordt volgens planning in 2021 gescreend op PKD en HCM door een echografist aangesloten bij het Collegium Cardiologicum en pawpeds;
– beide ouders zijn onderzocht op diverse erfelijke aandoeningen met goede resultaten;
– wordt volgens planning in 2021 onderzocht op FIV en FeLV met bloedonderzoek door een dierenarts;
– bloedgroep: volgt (zeer waarschijnlijk A)


Eleni is geboren in Warschau bij Cattery Duma Cara. Wij zijn de fokker dankbaar voor deze geweldige poes die niet meer weg te denken is uit ons gezin. Naast dat ze een erg stoer en natuurlijk uiterlijk heeft met sprekende ogen, is ze ook bijzonder leuk met onze twee jonge kinderen van acht en zes jaar. Ze staat ‘s morgens klaar om de kinderen te begroeten, en als ze dan wordt opgetild spint ze van genot. Haar karakter lijkt tot nu toe, zoals we hadden gehoopt, waardevol voor ons fokprogramma waarbij we ook kittens selecteren als ESA (emotional support animal).

Eleni is een poes met zowel oude bloedlijnen achter zich, als bewezen foundationkatten in de derde en vierde generatie.

Haar moeder is Aq-bars Nemo. Een prachtige blauw tabby poes met groene ogen. Ze heeft een oude bloedlijn achter zich met wortels in Rusland, waar al vele jaren liefdevol mee wordt gefokt binnen één cattery in Finland. Nemo heeft als ouders twee prachtige gezonde siberen. Vader Manchzhury Gavrosh of Aq-bars heeft al een mooie leeftijd van twaalf jaar, en moeder Elizaveta Vasilek is negen jaar oud. Beide siberen hebben een natuurlijk uiterlijk, en een siberenvacht zoals die hoort: compact en met een goede waterafstotende dekvacht. Meerdere oudere siberische katten uit deze bloedlijn leven nog. De lijn is erg zorgvuldig opgebouwd. Alle siberen zijn in de jongste generaties volledig geoutcrossed.

De vader van Eleni is Tayozhny-Kray Urij. Urij is een prachtige siberische kater die is geboren in het verre Siberië: in Krasnojarsk. Ook hij heeft oudere siberische katten in zijn stamboom. Denk bijvoorbeeld aan zijn moeder Gerda Dlya Sibirskogo Ocharovanija die tot op oudere leeftijd nog kittens heeft gekregen. Of zijn vader Klimentij uit 2004. Prachtig om zulke oudere siberen dichtbij in de stamboom terug te zien!

Hieronder vindt u links de moeder van Eleni en rechts de vader.

Aq-bars Nemo
Tayozhny-Kray Urij

 

De ouders van Eleni, Nemo en Urij, zijn onderling vrijwel volledig onverwant. Eleni heeft daardoor over tien generaties een inteeltcoëfficiënt van slechts 0,8%. We zien graag een laag inteeltcoëfficiënt omdat dat doorgaans een sterk immuunsysteem geeft.

De stamboom van Eleni is begonnen met siberische katten zonder colour point aftekening. De colour point aftekening maakt dat een kat getekend is als een siamese kat en blauwe ogen heeft. Deze variant van de siberische kat heet de neva masquerade. In de basis van de bloedlijnen van Eleni zijn geen neva masquerades te vinden. Dit maakt dat de genetische invloed van colour point rassen, zoals de siamees en perzische kat, naar verwachting minimaal is. Eleni is daarom een waardevolle toevoeging op ons traditioneel fokprogramma. Het is erg moeilijk om daar bloedlijnen voor te vinden, omdat de meeste geregistreerde siberische katten grotendeels verwant zijn aan colour point rassen. Dit is niet erg bij de fok van de siberische kat als gecultiveerd ras met een grote genendiversiteit die aan vele rassen verwant is. Maar, dit past natuurlijk niet bij de fok van siberische katten die hun roots écht in Siberië hebben. Deze roots is afkomstig van buitenkatten die generaties lang onderhevig waren aan natuurlijke selectie. Dat genenpakket is anders dan die van geïmporteerde (half)langharige colour point katten die na registratie op een kattenshow ‘neva masquerade’ werden genoemd. Het waren niet de genen van buitenkatten waar deze blauwe ogen en het colour point patroon van afkomstig waren, maar van andere rassen waar deze zeldzame mutatie al in gefokt was.

Wij hopen dat meer fokkers zich zullen inzetten om siberische katten te fokken die niet alleen op papier, maar ook genetisch hun roots hebben in Siberië. Alleen op die manier kunnen deze bloedlijnen behouden worden, en daarmee kunnen we werken aan een genenverrijking van het ras met genen afkomstig van Siberische buitenkatten.